Zmniejsz rotację kierowców, stosując proces wdrażania na nowe stanowisko oraz inne strategie dot. retencji

Zatrudnianie nowych kierowców w czasach niedoboru specjalistów oraz względnie niskiego bezrobocia w Europie stanowi wyzwanie dla kierowników flot. Równie trudno jest jednak zatrzymać w firmie kierowców, którzy już dla nas pracują. W artykule dla magazynu Transport Info, poświęconym zarządzaniu flotami, Vincent Gauthier, prezes Gauthier Transports, nazwał kierowców „najważniejszymi sprzedawcami”. Jeśli uznamy, że nasi obecni kierowcy stanowią równie cenny zasób, czy robimy wystarczająco dużo, aby zatrzymać ich w firmie? A jeśli tak nie jest, to z jakich strategii dot. retencji pracowników możemy skorzystać?

Motywacja pracowników jest najważniejsza

„Motywowanie pracowników” jest kluczem do zatrzymania kierowców w firmie. Jak wynika z badań, nawet 20% rotacji personelu ma miejsce w ciągu pierwszych 45 dni zatrudnienia.  Jeśli praca lub flota nie odpowiada oczekiwaniom określonym w chwili zatrudnienia, wówczas kierowca najprawdopodobniej zmieni pracodawcę.

Z drugiej strony, jeśli zadbasz o zmotywowanie kierowcy, wówczas rośnie prawdopodobieństwo, że pozostanie w firmie, będzie jeździł bezpieczniej i promował Twoją markę. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez firmy Gallup i Gartner, organizacje potrafiące zmotywować swój personel odnotowują o 37% mniej nieobecności w pracy, o 65% niższą rotację pracowników oraz o 30% wyższy wskaźnik zadowolenia klientów w porównaniu z przedsiębiorstwami, które nie motywują swojej kadry (źródło: The Irish Times).

Strategie motywacyjne

Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na strategie motywacyjne.

1. Wdrażanie na nowe stanowisko

Żeby przeciwdziałać problemowi przedwczesnego odchodzenia nowych pracowników, firmy powinny wprowadzić programy wdrażania na nowe stanowisko trwające przynajmniej jeden rok, skupione na trzech kluczowych wymiarach: organizacyjnym, technicznym oraz społecznym. Stosując takie zintegrowane podejście, firma może zachęcić swoich pracowników do pozostania i rozwijania się razem z nią (źródło: HBR).

Program wdrażania na nowe stanowisko powinien obejmować:

• Kreowanie marki w celu informowania o sposobie funkcjonowania przedsiębiorstwa i zarządzaniu flotą, a także o cechach sprawiających, że firma jest atrakcyjnym pracodawcą dla nowych i obecnych kierowców. Firma powinna poprosić wszystkich pracowników o posługiwanie się tymi samymi przekazami dotyczącymi oferowanych przez nią korzyści. Przekazy powinny być jasne i spójne w obrębie kanałów marketingu, takich jak strony internetowe czy serwisy społecznościowe.
  • Proces sprawdzania kandydatów podczas rozmowy kwalifikacyjnej w celu ustalenia, czy potencjalny pracownik dobrze pasuje do kultury firmy i odwrotnie.
  • Program wyjaśniający wartości firmy oraz jej funkcjonowanie, oczekiwania pod względem postawy kierowców oraz ich wyników w perspektywie roku, a także kwestie rozwoju zawodowego i nagród.
  • Jasno określone możliwości, np. spotkania poświęcone czynnikom wpływającym na decyzję o pozostaniu w firmie (tzw. „stay meeting”) lub programy mentoringu, w ramach których pracownicy są zachęcani do dzielenia się opiniami dotyczącymi zadowolenia z pracy oraz wyników, ludzi i firmy, jak również regularne nieformalne interakcje i dyskusje (źródło: TTNews).
  1. Program uznaniowy dla kierowców

W ramach inicjatyw mających na celu motywowanie pracowników, kierownicy floty powinny utworzyć program uznaniowy dla kierowców i wprowadzić kulturę stawiającą kierowcę na pierwszym miejscu. Kultura ta powinna być wyrazem uznania i wsparcia dla kierowców w kontekście wykonywanej pracy oraz związanych z nią trudności i powinna zachęcać personel do wspólnej pracy nad rozwiązywaniem problemów.

Uznanie może przyjmować formę prostego podziękowania za dobrze wykonywaną pracę albo bardziej złożonego systemu nagród. Wśród europejskich firm, które wdrożyły systemy uznaniowe dla swoich kierowców, jest:

• Zufall Logistics Group, która w 2018 r. zatrudniła ośmiu kierowców stażystów i przyznała im ponadprzeciętne wynagrodzenie, program świadczeń oraz dodatkowe szkolenia. Jak powiedział dyrektor zarządzający firmy, Jürgen Wolpert: „Chcemy zakomunikować kierowcom samochodów ciężarowych, że są kluczowym ogniwem naszego łańcucha dostaw, a także ważnym elementem zabezpieczenia dostaw w gospodarce”. Jednym z działań podjętych przez firmę było zatrudnienie specjalnego szkoleniowca, który szkoli dyspozytorów w magazynach w zakresie obsługiwania kierowców oraz rozładunku dostaw przy rampach w celu odciążania kierowców (źródło: Eurotransport).
  • Oprócz oferty szkoleń oraz możliwości awansu firma Bassen Logistic wprowadziła kartę płatniczą, na którą przelewa miesięczne premie, by motywować i wynagradzać swoich kierowców za osiąganie ustalonych wyników (źródło: Eurotransport).
  • Kierowcy firmy Transport Duval, we współpracy z kadrą kierowniczą, przygotowali własne wzory malowania naczep, wśród których znalazły się: amerykański krajobraz, Superman oraz jeden motyw graficzny z przekazem o głębszym znaczeniu dla kierowców. Zdaniem prezesa firmy, Sébastiena Duvala, inicjatywa podniosła prestiż firmy i zachęciła kierowców do rywalizowania o naczepy oraz rozmawiania z kierowcami z innych firm, a w rezultacie przyniosła korzyści wszystkim stronom (źródło: Transportissimo).

1. Budowanie relacji

Nawiązywanie relacji w pierwszym roku pracy może pomóc nowym kierowcom w rozwinięciu pewności siebie i zmniejszeniu poczucia odizolowania. Ron Carucci, ekspert w dziedzinie motywowania pracowników, poleca menedżerom spotkania z nowymi kierowcami w celu określenia małej grupy osób, z którymi kierowcy będą dzielić swoje sukcesy. Nowy pracownik w ciągu pierwszego roku zatrudnienia powinien spotkać się z każdą z takich osób, aby lepiej poznać organizację (źródło: HBR).

Również w tej dziedzinie przedsiębiorstwo Transport Duval robi wiele dobrego. Firma wierzy w budowanie relacji oraz poczucia przynależności poprzez inicjatywy towarzyskie. Prezes Sébastien Duval uważa, że przed rozpoczęciem rekrutacji lepiej jest zadbać o zatrzymanie w firmie obecnych pracowników poprzez stworzenie atmosfery sprzyjającej dobremu samopoczuciu. Jak twierdzi, „przyzwyczailiśmy się do rozmawiania ze sobą. To oznacza, że ludzie są dla nas ważniejsi od maszyn. Często wspólnie spędzamy dni lub wieczory, spotykając się na torze kartingowym czy innych aktywności dla całego personelu” (źródło: Transportissimo).

Strategie TIP służące motywowaniu kierowców i zatrzymywaniu ich w firmie

Jeśli chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób firma TIP Trailer Services może pomóc Twojej flocie w kwestii niedoboru kierowców, skontaktuj się z nami.

Odnośnik do zdjęcia

Podpis